05.02.2018

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива

У Касарни „Бањица 2“ у Београду данас је свечано обележен 5. фебруар, Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, начелник Војне академије пуковник др Мирослав Талијан, претходни директори Института, представници научних, културних и образовних институција, бивши и садашњи запослени, као и многобројни гости.
 
 

Говорећи о најзначајнијим резултатима у претходном периоду, директорка Института за стратегијска истраживања професорка др Јованка Шарановић, поменула је низ значајних интердисциплинарних пројеката, који су завршени у протеклом периоду или је њихова реализација још у току. Нагласила је да су пројекти „Асиметричне форме угрожавања безбедности“ и „Хибридно ратовање –искуства и перспективе“ у завршној фази. У години за нама, у оквиру првог пројекта организована је међунарадна научна конференција у сарадњи с Школом националне одбране под називом “Асиметрија и стратегија“ док је у оквиру другог реализован округли сто под назовим „Хибридно ратовање – дилема концепта савремених сукоба“. Поред поменутих, покренути су и други значајни пројекти „Стратешка култура као детерминанта политике националне безбедности у функцији афирмације и концепта војне неутралности“, „Адаптација у контексту радног и оперативног стреса“ и макропројекат „Историја српске и југословенске војске у 19. и 20. веку“.
 
– Одржали смо и серију предавања поводом јубилеја 100 година од Првог светског рата. Потпуковник Далибор Денда држао је предавања од Новог Сада, преко Панчева и Чачка па до Врања, а искуства са терена су показала да је то врло добар модел. Такође, препознати смо и по часопису Војноисторијски гласник, који је високе категорије и излази два пута годишње, рекла је она и додала да су у прошлој години промовисане многе публикације.
 
Директорка Шарановић истакла је да је у протеклох години установа на чијем је челу потписала неколико међународних споразума о сарадњи и угостила више делегација из сродних установа широм света. Говорећи о плановима за будућност, она је истакла да Институту ове године предстоје три велике конференције, а као највећи изазов навела је процес реакредитације и проналажење адекватног смештаја како би се Војни архив проширио и био опремљен по стандардима какве прописује архивистичка струка развијених европских земаља.
 

Честитајући празник припадницима две институције, Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да се од ове године Инститиут за стратегијска истраживања налази у новом окружењу, односно у Универзитету одбране, раме уз раме са Војом академијом, Школом националне одбране, Медицинским факултетом ВМА и Институтом за научне информације.
 
– Институт за стратегијска истраживања сада се налази тамо где и треба да буде, на месту где су срце и мозак образовно-научне мисли која се бави проблемима безбедности и одбране, рекао је ректор Универзитета одбране додајући да су резултати малог колектива какав је Институт видљиви сваке године.
 
Он је изразио уверење да ће Институт за стратегијска истраживања у новом окружењу добити подстицај за нове активности и задатке, нагласивши да се од свих организационих целина које чине Универзитет одбране очекује да дају свој допринос развоју организације војске, развоју командовања и планирања и извођења операција Војске Србије а које проистичу из мисија и додељених задатака.
 
 

Поводом Дана Института за стратегијска истраживања и Војног архива похваљени су и награђени најистакнутији појединци из наведених целина. Од стимулативних мера посебно се издваја Војна спомен медаља за изузетне резулатате у служби која је додељена ванредном професору др Станиславу Стојановићу који је поред дужности начелника Одељења студија безбедности Института за стратегијска истраживања ангажован у наставном процесу на постдипломским студијама Војне академије, свих нивоа, као и на Високим студијама безбедности и одбране Школе националне одбране. Професору Стојановићу медаљу је уручио државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић.      
photoФОТОГАЛЕРИЈА
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
 
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2018
mp4 (21,54 MB)
Видео
05.02.2018
mp4 (35,98 MB)
Видео
05.02.2018
mp4 (14,91 MB)
Видео