06.02.2018

Делегација Института за стратегијска истраживања на округлом столу „Политичко-безбедносни аспекти косовско-метохијског проблема“

Припадници Института за стратегијска истраживањa учествовали су данас у програму округлог стола под називом „Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема“. Скуп је одржан у Палати Србија у Београду, у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.
 

Скуп је отворио министар одбране Александар Вулин поручивши да Србија мора да реши проблем националног питања, да треба преговарати и разговарати са Тираном, као и да наш однос према региону, према суседима, мора бити еквивалентан њиховом односу према представницима српске заједнице који живе у њиховим државама. Министар Вулин се осврнуо и на критике у којима се говори да је укључивање представника Војске и безбедносних структура у унутрашњи дијалог, уједно политичко питање, погрешно и да говори о милитаризацији друштва.
 
Поред министра скупу су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, директор Полиције Владимир Ребић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, припадници Криминалистичко-полицијске академије, Факултета безбедности, Факултета политичких наука, Клуб генерала и адмирала и других институција.  
 

Делегацију Института на данашњој активности у саставу проф. др Станислав Стојановић потпуковник др Миљан Милкић, потпуковник др Вељко Благојевић и потпуковник мр Бранислав Милосављевић предводила је директорка проф. др Јованака Шарановић. 
 
У свом излагању потпуковник Милкић је указао на политику великих сила према простору Косова и Метохије у периоду од Берлинског конгреса 1878. до НАТО агресије 1999. године. Навео је да је за разумевање овог питања важно указати на настојања албанских лидера која су ишла у правцу стварања националне државе која би у свој састав укључила и Косово и Метохију. Простор Косова и Метохије је за веома кратак период истовремено прошао кроз значајне демографске, културолошке и економске трансформације. Настојања да се такве насилне и неприродне промене легализују и постану легитимни део праксе међународног права представљају негирање постојања система суверених држава.
 
Потпуковник Благојевић презентовао је резултате истраживања на тему „Геополитичко и стратешко позиционирање Срба и Албанаца“ преиспитијући стратешке одлуке политичких елита Срба и Албанаца од Берлинског конгреса до данас као и њихове реперкусије на контролу територије Космета. На основу претходне историјске анализе, актуелне геополитичке ситуације у свету и стратегијских опредељења великих сила, као и досадашњих преговарачких позиција Београда и Приштине, навео је могуће стратешке моделе Републике Србије у погледу решавања косметског проблема.
 

Потпуковник Милосављевић излагао је на тему „Организовани криминал на Косову и Метохији“. Први део излагања односио се на анализу актуелног стања организованог криминала, са посебним освртом на најважније носице и облике деловања албанских криминалних група. У завршном делу  дате су основне препоруке надлежним државним органима, са аспекта албанског организованог криминала као безбедносне претње не само Републике Србије већ и Европе.
 
Последње излагање од представника Института на скупу имао је ванр. проф др Станислав Стојановић који је у свом излагању на тему „Дугорочна стратегија реинтеграције Косова и Метохије“ изнео највaжније разлоге за доношење таквог стратешког документа, као и носеће принципe на којима би он морао да се заснива каkо би остварио свој циљ.