04.03.2018

Учешће директорке Института на промоцији књиге "Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века".
 

Директорка Института за стратегијска истраживања, др Јованка Шарановић, говорила је на промоцији књиге Стојанке Лекић "Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века". Говорећи о самој идеји израде књиге навела је да је за сваку похвалу јер је њеним остварењем задовољена једна културна потреба ширег круга корисника, посебно житеља Зрењанина - тадашњег Бечкерека. Расута сећања, сазнања и записи о женама  које су за свог живота, својим делима, о којима се, за нека од њих, недовољно зна, задужиле свој народ и његову историју и као такве завредиле  да се нађу у књизи за сећање. Неретко, историјске и друштвене околности нису ишле на руку овим женама од којих су многе живеле далеко испред свог времена. 
 

 
Кроз биографске податке, идентификоване су поједине вредности и друштвене норме које су битно утицале на схватање смисла живота појединаца, на њихов систем вредности и опредељења у погледу вечите неопходности борбе за националне интересе и циљеве. Основни прегаоци преношења тих норми и вредности на младе генерације били су, поред Цркве и повремено државних институција, и породица у којој је место жене било незаобилазно.
 

Ауторка је, кроз основне биографске податке дате у књизи, учинила“живим“ и актуелним допринос  жена овога краја у данашње време. Тако је овом, као и сличним публикацијама, по мишљењу др Шарановић, остављена порука садашњим и  будућим покољењима да смо одговоран народ који зна да цени праве вредности (слободољубивост, част, поштење, хуманизам, активизам...) и који није спреман „да заборави“. Нисмо спремни да заборавимо малтретирање и мучење у логору док је била у другом стању Албине Обремски, ни чувену реченицу Соње Маринковић „Пуцајте ово су комунистичке груди“, ни активизам Руже Шулман у борби за право гласа жена, ни Каролину Вилчго која отвара први Женски васпитни завод, ни заоставштину легата Јелене Аршинов и многе друге знане и мање знане жене овог краја. Тако индиректно утичемо на едукацију и морал наших младих  нараштаја, првенствено оних који су се посветили или који ће се посветити доприносу жена у различитим областима друштвеног живота.
 

Промоција је уприличена поводом обележавања Међународног дана жена у организацији Завода за равноправност полова и града Зрењанина. Поред директорке Института, као једне од рецензенткиња књиге, о књизи су говориле Диана Миловић, директока Завода за равноправност полова, др Зорица Мршевић, др Биљана Стојковић и ауторка.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.03.2018
mp4 (5,2 MB)
Видео