20.04.2018

Одржана 18. годишња конференција Евро-атланске радне групе за студије конфликта
 


У Централном дому Војске Србије у Београду оджана је 18. годишња конференција Евро-атланске радне групе за студије конфликта у коорганизацији Војног музеја из Беча и Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране МО Републике Србије. 


Тема конференције била је „Планирање савеза и коалиционо ратовање: историјски и савремени погледи“ („Alliance planning and collation warfare: historical and contemporary approaches”).
 

На конференцији је узело учешћа 44 војних историчара и стратега из САД, Руске Федерације, Немачке, Француске, Аустрије, Холандије, Шведске, Данске, Израела, Турске, Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Грчке, Македоније, Грузије, Словеније и Србије. Рад је организован у пет панела одржаних 17. и 19. априла у којима је представљено 26 радова. За госте из иностранства је 18. априла организован културни програм обиласка Београда (Етнографски музеј, Историјски музеј Србије, посета Старом и Белом двору и Музеј Николе Тесле).
 

Конференцију је у име ректора Универзитета одбране генерал-мајора др Младена Вуруне отворио пуковник др Иван Вулић. Наведена конференција представља највећи успех у историји Евро-атланске радне групе за студије конфликта како по броју учесника тако и по броју земаља из којих су дошли али и широког спектра научних резултата који су на њој презентовани. Зборник радова са конференције биће објављен у току 2019. године. Одржавање конференције финансијски је подржало Министарство одбране и спорта Републике Аустрије.