15.06.2018

Споразум о научној сарадњи између Института за стратегијска истраживања и Европског дефендологија центра из Бања Луке


Директорка Института за стратегијска истраживања, проф. др Јованка Шарановић, заједно са проф. др Станиславом Стојановићем, начелником Одељења за студије безбедности Института посетила је 15. јуна 2018. године Европски дефендологија центар у Бања Луци.  Током посете др Шaрановић је са председником  Европског дефендологија центра проф. др Душком Вејновићем потписала Споразум о научној сарадњи двеју институција. 
 

 
Споразум предвиђа заједничко остваривање различитих видова сарадње, као што су учешће у научноистраживачким пројектима, организовање и учешће на међународним научним и стручним скуповима, објављивање заједничких научних публикација, размена знања, искустава и научних публикација и часописа, размена и коришћење библиотечког материјала, као и подстицање и унапређење различитих видова сарадње са другим научним установама које могу допринети остваривању циљева Споразума.

 

Директорка др Шарановић је истакла интерес Института за стратегијска истраживања за успостављањем научноистраживачке сарадње са институцијама Републике Српске, као важним садржајем унапређења специјалних веза Републике Србије и Републике Српске. Нагласила је да се потписивањем Споразума о научној сарадњи  успоставља нормативни оквир за интензивирањем односа двеју институција и поспешује даље повезивање академских  заједница држава у региону.
 

Председник Европског дефендологија центра др Вејиновић је нагласио велико задовољство због успостављања сарадње са Институтом за стратегијска истраживања, верујући да ће Споразум бити подстрек за  још интезивније  научноистраживачке напоре који треба даље да продубљују блискост Републике Србије и Републике Српске и да буду у функцији унапређења безбедности и стабилности  на простору Балкана.
 

Потписивању споразума, поред чланова Управног одбора Европског дефендологија центра, присуствовао је и изасланик одбране Републике Србије у Босни и Херцеговини.  капетан корвете Саша Николић.