13.02.2019

Одржана промоција зборника „Добровољци у Великом рату“
 

Тематски зборник радова „Добровољци у Великом рату 1914-1918“, у издању Историјског  института,  Института за стратегијска истраживања у Београду и Матице српске из Новог Сада, промовисан је данас у Атријуму Дома Војске Србије. О делу су говорили уредници зборника – директор Историјског института у Београду др Срђан Рудић, генерални секретар Матице српске и професор Филозофског фактултета у Новом Саду професор  доктор Ђорђе Ђурић и потпуковник доктор Далибор Денда, научни сарадник Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране МО РС.

Промоцију је отворио доктор Срђан Рудић који је истакао да су овим зборником аутори желели да дају свој допринос када је у питању тема добровољаца у Великом рату надајући се да су орагнизовањем научних скупова и објављивањем зборника то и остварили.
 
- Осим овог зборника, Историјски институт и Институт за стратегијска истраживања су заједно организовала три научна скупа из којих су до сада произашла два дела која су посвећена Балканским ратовима. Осим ових колективних активности, из Историјског института су изашле две књиге које су посвећене овом периоду. Добровољцима се најчешће сматрају лица која су својом вољом отишла у рат. Не подразумевају само лица под оружјем, већ и лекари и остали која су на служби – рекао је Рудић.
 

О структури и садржају зборника, испред Матице српске обратио се професор доктор Ђорђе Ђурић, који сматра да је за друштво значајно што је обележен јубилеј 100 година од великог рата, ради разумевања прошлости и подстицања заинтересованих да се више баве овом темом. У зборнику, који је нека питања обрадио, али нека и отворио, забележено је 27 радова подељених у пет целина које обухватају различите теме.
 

О руским добровољцима писао је потпуковник Далибор Денда, који је у зборнику описао и руско-српску сарадњу. Занимљив је податак да је међу медицинским особљем било око 35 одсто руских добровољаца. 

-Та тема у српској историографији није непозната. Први радови се јављају непоредно после ратова у листу „Ратник“ чији су аутори војна лица, а неретко и учесници рата. Једна од првих тема којом се Институт бавио је тема везана за добровољце. Ово је први међународни зборник после 1996. године – рекао је потпуковник истичући да су желели да истакну теме које  нису завређивале много пажње у ранијим истраживањима.
Дело представља скуп радова који су представљени на научном скупу одржаном од 18. до 20. октобра 2016. године у Дому Војске Србије.