14.03.2019

У Институту за стратегијска истраживања одржана промоција Међународног тематског зборника радова „Асиметрија и стратегија“

У Институту за стратегијска истраживања данас је промовисан Међународни тематски зборник радова „Асиметрија и стратегија“ као део резултата остварених реализацијом научноистраживачког пројекта под називом „Идентификовање савремених асиметричних форми угрожавања безбедности“. Зборник садржи 41 рад домаћих и страних аутора који су претходно презентовани током истоимене међународне научне конференције одржане октобра 2017. године у Београду, у организацији Института и Школе националне одбране.

Отварајући данашњу активност, проф. др Станислав Стојановић је поздравио присутне у име Института, захвалио се ауторима радова на учествовању у реализацији пројекта и подсетио на досадашњи ток његове реализације као и на остварене резултате.


Назив Зборника веома уверљиво актуелизује дилему да ли класична стратегијска мисао може да понуди одговор на широк спектар актуелних асиметричних угрожавања безбедности. Та дилема посебно добија на значају ако се има на уму да асиметрија данас јесте метафора или друго име за свет у којем живимо. Посебно је драматична асиметричност у погледу распологања животним добрима и у том погледу савремени свет је до крајњих граница заоштрио поделу на запањујући мали број незамисливо богатих и застрашујући број оних који су екстремно сиромашни. Такав глобални асоцијални контекст је подстакао снажне процесе радикализације друштвених збивања, чиме је отворен пут за асиметрију чинећи савремени свет опасним и непредвидивим - истакао је проф. Стојановић.

У наставку, присутнима се обратио др Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду, иначе један од аутора радова у Зборнику.

 
Асиметричне претње нарушавају националну безбедност и због тога је неопходно антиципирати их, а затим и превентивно деловати. У контексту осигуравања националне безбедности кључне асиметричне претње су: тероризам, депопулација, миграције, организовани криминал и претње узроковане неповољним економско-социјалним амбијентом. Карактеристично је да се поједине претње јављају у одређеним регионима Републике Србије, те отуда и указивање на њихову геополитичку димензију – истакао је Пророковић.


О Међународном тематском зборнику радова „Асиметрија и стратегија“ погледати у рубрици Публикације