26.02.2020

Годишња анализа Плана рада Института за стратегијска истраживања и Војног архива
 
У Институту за стратегијска истраживања данас је одржана анализа Плана рада за  2019. годину. Анализи је присуствовао ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, са члановима Колегијума, као и представници организационих целина система одбране са којима Институт блиско сарађује.
 

Анализу је отворила директорка Института проф. др Јованка Шарановић указавши на специфичне околности и услове у којима је Институт изврашавао задатке у протеклој години. Оценила је да је Институт успешно реализовао све планиране али и ванредно добијене задатке, чиме се потврдио као компетентна научноистраживачка институција како унутар система одбране тако и оквирима шире академске заједнице Републике Србије.  


Након уводног обраћања директорке начелници одељења Института и директор Војног архива презентовали су резултате који су остварени у 2019. години, као и проблеме који су пратили њихову реализацију. Посебно је указано на резултате научноистраживачких пројеката који су у претходној години завршени, затим на ток реализације још увек актуелних пројеката али и на оне чија се реализација планира у наредном периоду. Такође, изнети су подаци о реализованој међународној сарадњи и међународним научним скуповима које је Институт реализовао током 2019. године.
 

Представници Колегијума ректора и организационих целина који су присуствовали анализи, нагласили су значајан допринос Института активностима које су реализоване у Министарству одбране. Наглашена је и потреба даљег унапређивања научноистраживачке сарадње унутар организационих целина Универзитета одбране али и на нивоу система одбране.
 

Као закључак, ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, констатовао да је Институт квалитетно реализовао бројне задатке у протеклој години и тиме дао важан допринос изградњи укупних способности система одбране. Истакао је пуну спремност  да подржи напоре Института у настојању унапређења организационих, кадровских и материјалних услове рада.