03.12.2020

Учешће припадника Института на конференцији „Перспективе српске неутралности”
 

У организацији Института за политичке студије и Секције младих новинара Удружења новинара Србије, 3. децембра  2020. године, одржана је конференција „Перспективе српске неутралности“. На конференцији су учествовали представници Народне Скупштине Републике Србије, научни радници и стручњаци из политичког и невладиног сектора који су разматрали политичку вољу у Републици Србији да се истраје на стратегији војне неутралности и претпоставке да се она даље дограђује и унапређује.
 
 

Рад конференције је био организован у два панела. Први панел био је посвећен геополитичком основу српске неутралности док је други разматрао услове за унапређење српске неутралности.
 
 

У оквиру другог панела о значају српске стратешке култура као подршке војној неутралности говорио је ванр. проф. др Станислав Стојановић, начелник Одељења за студије безбедности Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране. Он је истакао да резултати пројекта „Стратешка култура као детермината националне безбедности“, који се тренутно реализује у Институту за стратегијска истраживања, потврђују да значајни аспекти стратешке културе српског народа представљају важну вредносну подршку концепту војне неутралности Републике Србије. У том смислу изградња новог безбедносног идентитета који ће се темељити на вредносним одредницама стратешке културе представља услов даље доградње концепта војне неутралности.  
 
Учесници су се обраћали из Прес центра Удружења новинара Србије или путем ZOOM апликације.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.12.2020
Перспективе српске неутралности