19.02.2021

Годишња анализа Плана рада Института за стратегијска истраживања и Војног архива
 
У Институту за стратегијска истраживања данас је одржана анализа Плана рада за 2020. годину. Анализи су присуствовали државни секретар у Министарству одбране, господин Александар Живковић, затим ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, као и представници организационих целина система одбране са којима Институт блиско сарађује.
 

Анализу је отворила директорка Института проф. др Јованка Шарановић указавши на специфичне околности и услове у којима је Институт изврашавао задатке у протеклој години, посебно указујући на отежавајуће околности настале пандемијом корона вируса. Оценила је да је Институт, упркос отежавајућим условима, успео да реализује готово све планиране али и ванредно добијене задатке, чиме се потврдио као компетентна научноистраживачка институција како унутар система одбране тако и оквирима шире академске заједнице Републике Србије.  
 

Након уводног обраћања директорке начелници одељења Института и представник Војног архива презентовали су резултате који су остварени у 2020. години, као и проблеме који су пратили њихову реализацију. Посебно је указано на резултате научноистраживачких пројеката који су у претходној години завршени, затим на ток реализације још увек актуелних пројеката али и на оне чија jе реализација тек започета.
 
Представници организационих целина који су присуствовали анализи, истакли су значајан допринос Института активностима које су реализоване у Министарству одбране. Наглашена је и потреба даљег унапређивања научноистраживачке сарадње унутар организационих целина Универзитета одбране али и на нивоу система одбране.
 
Ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, констатовао да је Институт квалитетно реализовао бројне задатке у протеклој години и тиме дао важан допринос изградњи укупних способности система одбране. Истакао је пуну спремност  да подржи напоре Института у настојању унапређења организационих, кадровских и материјалних услове рада.
 
На крају, државни секретар Александар Живковић се похвално изразио о раду Института у протеклој години. Он је изнео да научнаистраживачка делатност има веома значајну улогу у систему одбране а да се од Института, као једног од носиоца те делатности, очекују још већи резултати и допринос потребама система одбране.