24.03.2017

Промоција Тематског зборника „Родна равноправност у систему одбране - домети и перспективе“
У Дому Војске Србије са почетком у 12 часова данас је одржана промоција Тематског зборника радова „Gender Eguality in Defence System – accomplishments and trends“. 
Тематски зборник радова резултат је међународне научне конференције „Родна равноправност у систему одбране - домети и перспективе“ која је одржана у периоду од  13 до 14. октобра 2015. године у организацији Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије.
Зборник обухвата чланке о различитим аспектима проблематике родне равноправности, перципираних од стране представника научних, истраживачких, образовних, независних државних институција али и међународних организација из десет земаља - Немачке, Аустрије, Норвешке, Мађарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије. Као такав, Tематски зборник радова представља значајан допринос постојећем фонду научних и стручних знања у области родне равноправности. Објављени чланци садрже преглед савремених трендова у области родне равноправности, наглашавају заједничке изазове и указују на добре праксе и истовремено доприносе наставку заједничке сарадње образовних, научних и експертских институција на националном, регионалном и међународном нивоу.
На 443 странице у Тематском зборнику изложена су 24 рада од стране 32 аутора, разврстана у пет тематских целина: 1) Улога институција и организација; 2) Академски приступ; 3) Родни режими; 4) Родна перспектива у мисијама војске; 5) Род и безбедност у земљама Југоисточне Европе.
На промоцији Тематског зборника данас су говорили повереница за родну равноправност госпођа Бранкица Јанковић, научна саветница др Марина Благојевић Хугхсон, проф. др Зоран Килибарда, проф. др Јованка  Шарановић, уредница зборника и Драгана Марковић  уредница у име суиздавача Медија центар „Одбрана“.
Према речима директорке Института за сратегијска истраживања др Јованке Шарановић, зборник је осмишљен на начин да пружајући различите перспективе разматране проблематике обезбеди поуздан материјал на који ће припадници академске заједнице моћи да се позивају а практичари да се ослоне у свом свакодневном раду.
Намера уредника је да онај ко чита овај Зборник буде подстакнут да размишља на начин који упућује на неопходност систематичности и свеобухватности у бављењу овом темом. Само такав приступ омогућава креирање друштвеног контекста у циљу даље афирмације родне равноправности – нагласила је др Јованка Шарановић.
Говорећи о значају публикације, повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић истакла је да родна равноправност није нова тема, јер су жене у сектору безбедности одавно присутне на различите начине, али да је чињеница да је донедавно било мало публикација посевећених тој области.
Приступ и значај који се данас дају тој тематици тек је онакав какав би заправо требао да буде и надам се да ће ствари да се одвијају у бољем правцу, јер време у у коме живимо захтева капацитете свих наших грађана и грађанки, како овде тако и у свету – нагласила је повереница за родну равноправност. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
Промоција Тематског зборника „Родна равноправност у систему одбране - домети и перспективе“
Промоција Тематског зборника „Родна равноправност у систему одбране - домети и перспективе“
Промоција Тематског зборника „Родна равноправност у систему одбране - домети и перспективе“