05.12.2016

Промоција књиге потпуковника др Миљана Милкића - „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”
У Дому Војске Србије у Београду 5. децембра 2016. године промовисана је књига „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату” потпуковника др Миљана Милкића, научног сарадника у Институту за стратегијска истраживања.
 

Како је истакао директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, реч је о још једном делу у опусу издавачке делатности те куће у оквиру обележавања јубилеја стогодишњице од почетка Великог рата, а које баца ново светло на мање познате детаље војничке традиције ратника са ових простора. Када смо се припремали за враћање верске службе у Војску Србије, потпуковник Милкић био нам је драгоцен сарадник. Он је претраживао архиве и из њих извлачио до тада потпуно заборављене податке о овој служби. Једна од ствари која је одржала српског војника у време Првог светског рата била је управо његова вера – истакао је пуковник Карапанџин.

Уредница књиге Мирјане Сандић рекла је да је књига настала као резултат дугогодишњег истраживачког рада потпуковника Милкића, у коме је у првом делу представљен начин организовања верске службе у периоду Првог светског рата, а други део је посвећен ратним биографијама 248 свештеника који су били на служби у српској војсци у периоду од 1914. до 1918. године. Према њеним речима, улога војних свештеника у Првом светском рату била је већа од прописане јер је војска била ван граница Србије, па је подизање морала било и нарочито важно.
 

Рецензент књиге, др Милић Милићевић, научни сарадник у Историјском институту, указао је на научни значај књиге и навео да ово дело издваја персонализовани приступ историји, чиме се разбијају наративни клишеи који су били заступљени у делима војне тематике.

Рецензент др Данило Шаренац, научни сарадник у Институту за савремену историју, истакао је да се књига која је данас промовисана у домену домета научне мисли у многоме разликује од многих издања која су посвећена јубилеју стогодишњице Великог рата, а у овом случају се још једном показало да су историчар и војник добитна комбинација када је реч о истраживању тако специфичних сегмената наше историје.

Историчар др Александар Животић, доцент на Филозофском факултету у Београду и још један од рецензената књиге, посебно је указао на значај који дело потпуковника Милкића има у нашој историографији, јер су се досадашња истраживања у највећој мери односила на операције српске војске у Великом рату, а мање на њено само функционисање. Он је, такође, додао да је реч о књизи која је заснована на фундаменталном истраживању, која пружа одговоре на низ важних питања у вези са местом и улогом свештенства у војсци на овим просторима у том важном историјском раздобљу.
Како је сам аутор истакао, намера му је била да у оквиру свог истраживачког рада, на свеобухватан начин, представи архивске податке и законску регулативу о увођењу и функционисању верске службе у српској војсци. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
Промоција књиге потпуковника др Миљана Милкића - „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”
Промоција књиге потпуковника др Миљана Милкића - „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”