23.11.2016

Посета делегације Савезне Републике Немачке Институту за стратегијска истраживања
Директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић примила је делегацију Савезне Републике Немачке коју су чинили, господин Peter Drajst, начелник Правне управе МО СР Немачке и господин Tomas Gelen, правни саветник. Делегација је била у тродневној посети Правној управи Секретаријата министарства од 21.11. до 24.11.2016. године.


Директорка је госте упознала са делокругом рада Института, позиционираношћу ове научне установе у систему одбране, организацијом, наменом, задацима, најновијим резултатима али и плановима за будућност. Навела је тренутне пројекте на којима Институт ради: „Идентификовање асиметричних форми угрожавања безбедности“, „Хибридно ратовање-искуства и перспективе“, „Адаптација у контексту радног и оперативног стреса-психосоцијални ризици и ресурси“, „Историја српске и југословенске војске у XIX  и XX веку“.

Такође, са позиције родне саветнице министра одбране, изнела је податке о процентуалној заступљености жена у систему одбране по категоријама кадра: официри, подофицири, професионални војници, цивилна лица, њиховој заступљености на руководећим/командним дужностима, учешћу у структури чинова жена у Војсци Србије, пракси школовања девојака на Војној академији и медицинком факултету ВМА.

Изнела је жељу да Институт прошири, већ постојећу сарадњу у области војне историје, на друге сегменте делокруга рада Института са сродном установом у МО СР Немачке-Центром за војноисторијске и друштвене науке Bundesfera, којим руководи директор Hans-Hubertus Mak.

Разговорима су присуствовали госпођа Љиљана Мирић Станковић, начелница Правне управе СМО и  др Станислав Стојановић, начелник Одељења за стратегијске анализе и безбедносне интеграције у Институту.