15.03.2016

Промовисан Приручник из области родне равноправности
Приручник за обуке из области родне равноправности у Министарству одбране и Војсци Србије, представљен је данас у Дому Војске Србије. Приручник су написали инструктори и инструкторке родне равноправности из Министарства одбране и Војске Србије, а развијен је и израђен уз подршку Програма Уједињених нација за развој/Канцеларија SEESAC (UNDP SEESAC), у оквиру пројекта „Подршка интеграцији начела родне равноправности у реформу сектора безбедности на Западном Балкану“.

Присутне је поздравила проф. др Јованка Шарановић, саветница министра одбране за родну равноправност, која је говорила о циљу пројекта – интеграцији питања родне равноправности у сектору безбедности – и о његовим резултатима – регионалним састанцима, регионалној студији те едукацији о родној равноправности.

На скупу су потом говорили проф. др Невена Петрушић, професорка Правног факултета у Нишу, бивша повереница за родну равноправност, Татјана Вишацки, психолог у Институту за стратегијска истраживања и једна од уредница приручника и Данијела Ђуровић, уредница приручника и саветница у SEESAC.

Данијела Ђуровић објаснила је како се дошло на идеју о изради приручника, а Татјана Вишацки је представила његових десет тематских целина. Професорка др Невена Петрушић, као саветница на пројекту, која је у свом мандату као повереница за заштиту равноправности, сарађивала са Министарством одбране, истакла је како је Војска била једини систем у Србији где се препоруке које су дате нису доживљавале као препоруке против некога, него су све спроведене у дело, за разлику од неких других система где је било и кашњења и негодовања.

О својим искуствима на изради приручника говорили су потом капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране и Војске Србије и потпуковник Дамир Јеина из Управе за обуку и доктрину ГШ ВС.

На промоцији се чуло да родна перспектива није елемент који треба додати – она мора да прожима сва питања и концепте који се тичу безбедности. Да би се остварио тај циљ неопходне су едукације и обуке којима се подиже ниво свести о значају увођења родне перспективе у систему одбране. Приручник је написан тако да подржи извођење обука из области родне равноправности намењених различитим циљним групама у Министарству одбране и Војсци Србије.

Равноправно учешће жена и мушкараца у безбедносним институцијама у креирању и спровођењу политика јесте демократска вредност. Узимајући у обзир различита искуства, знања, интересе и перспективе мушкараца и жена, доприноси се развоју оружаних снага које тиме постају ефикасније у одговарању на различите безбедносне потребе.

Израду и објављивање Приручника похвалила је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је присуствовала промоцији.

Приручник је израђен на иницијативу инструктора за родну равноправност Министарства одбране и Војске Србије, који су препознали потребу за његовом израдом, јер ће помоћи да се развију и реализују програми обуке за различите циљне групе а ради унапређења знања свих припадника Министарства одбране и Војске Србије о родној равноправности у сектору безбедности.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
Промовисан Приручник из области родне равноправности
Промовисан Приручник из области родне равноправности
Промовисан Приручник из области родне равноправности