19.02.2016

Учешће директорке Института за стратегијска истраживања др Јованке Шарановић на конференцији „Женско лидерство“ у Сомбору
У великој сали Скупштине града Сомбора 19.02.2016.године одржана је конференција „Женско лидерство“ у организацији Комисије за равноправност полова и Женске одборничке мреже Скупштине града Сомбора. Конференцију је отворио градоначелник града Сомбора Саша Тодоровић. У раду конференције, поред представника Министарства одбране, учествовали су представници Координационог тела за родну равноправност Владе РС, Сталне конференције градова и општина, Полицијске управе Сомбора, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС, Европског покрета у Србији, Београдског фонда за политичку изузетност, УНДП, Института друштвених наука. О женама лидеркама у систему одбране говорила је др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и родна саветница министра одбране. 

У свом обраћању, др Шарановић, је указала на значај управљања људским ресурсима у систему одбране и да је циљ кадровске политике „права особа на правом месту“. Кључни фактори/орјентири на путу тражења „праве особе“су преференције жена, лични капацитети, професионална компетентност и  потребе система. Уколико су ова четири фактора усклађена  говоримо о ефикасном систему, са једне стране и задовољству постигнућем у служби, са друге стране. Циљ МО и ВС је, по мишљењу др Шарановић,  привући врхунске кандидате, без обзира на пол, поштовати критеријуме селекције, едукацијом и обуком пружити врхунско образовање, подстицати изузетност, капацитет за критичку анализу.  Једном речју стварати официре за 21 век, официре који се носе са модерним временом а модерно време доноси и родну перспективу Лидерство је кључно у свим професијама а у војној  посебно, завршила је своје обраћање др Шарановић. 

После конференцијског дела рад се наставио по радионицама на три различите теме: Жене на селу,  Жене и медији, О Балансу  између приваатног и пословног живота.

Конференција је била добро организована и посећена, са учешћем квалитетних излагача и интересом за тему који су исказали присутни.