05.02.2016

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања
Дана 5. фебруара 2016. године, у просторијама Института за стратегијска истраживања, свечано је обележен дан Института. Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба генерал потпуковник Јовица Драганић са члановима колегијума НГШ, заступник помоћника министра за политику одбране, генерал-мајор Слађан Ђорђевић са колегијумом помоћника министра за политику одбране, као и велики број колега, пријатеља и представника академске јавности Републике Србије.
 

Свечаност је отворила директорка Института за стратегијска истраживања, др Јованка Шарановић, која је у свом обраћању истакла најзначајније резултате Института у претходној години и најавила најважније активности у 2016. години. Када је реч постигнутим резултатима у претходном периоду, др Шарновић посебно је указала на значај акредитацијe Института, нагласивши да је тиме Институт постао пуноправни члан научне заједнице Републике Србије, а систем одбране добио верификоване капацитете за развој научне делатности. Исто тако, тим чином Институт је створио предуслове за значајније продубљивање сарадње са другим научноистраживачким институцијамa у земљи и иностранству.

Када је реч о резултатима научноистраживачког рада, др Шарановић је нагласила да је Институт у претходном периоду реализовао неколико важних пројеката чији су резултати били од значаја у сагледавању савремених геополитичких процеса и њиховог утицаја на безбедност Републике Србије, као и дефинисању потребних спосбности система одбране у заштити виталних националних интереса. Издвојила је пројекат Безбедносни и одбрамбени аспекти прикључења РС Европској унији, Стратегијско-безбедносно трендови у Југоисточној Европи до 2020. године, Заинтересованост за службу у активној резерви, Родни аспект у војној професији, као и Историја српске и југословенске војске у 19 и 20. веку. Истовремено, она је подсетила да је Институт био организатор и суорганизатор две велике међународне научне конференције- Родна равноправност у систему одбране –домети и перспективе и Ратна 2015.
 

Такође, др Шарановић је истакла да је Институт током 2015. године публиковао више студија и монографија, као и велики број текстова у међународним и домаћим часописима чији су аутори представници Института. У 2015. години између осталих, публикована је Студија Стратегијско-безбедносно трендови у Југоисточној Европи до 2020. године, Зборник радова са међународне конференције Први светски рат-Србија, Балкан и велике силе, као и књига Екстремизам под окриљем религије чији је аутор мј др Милован Суботић. 

Говорећи о кадровима у Института, она је посебно нагласила потребу континуираног рада на јачању научно-истраживачких компетенција Института, као неопходност за значајнијим унапређењем материјалних услова за бављењем научно-истраживачким радом.

Када је реч о задацима у 2016. години, др Шарановић је истакла спремност Института да даље унапређује научну подршку специфичним потребама система одбране, као и наставак рада на започетим пројектима, као што су Асиметричне форме угрожавања безбедности, Хибридно ратовање, Заинтересованост за службу у активној резерви. Посебно је нагласила опредељење Института да се значајније укључује у пројекте и друге активности академске заједнице у Републици Србији, као и унапређење научно-истраживачких способности Института да партиципира у пројектима сличних научноистраживачких институција у иностранству

Плакету Војске Србије поводом обележавања јубилеја 140. година рада Института диреторки Шарановић, у име начелника Генералштаба, уручио је генерал-потпуковник Јовица Драганић. Том прилоком генерал Драганић истакао је значај Института и институција чије традиције он наставља у историји српског народа и његове војске. Посебно је нагласио значај деловања Института са становишта потреба за научно утемељеним сазнањима о савременим безбедносним изазовима Републике Србије у очувању њених виталних националних интереса.

На крају свечаности најзаслужнијим представницима Института уручена су признања. Свечаност је завршена краћим уметничким програмом. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања
Обележен Дан Института за стратегијска истраживања