11.11.2015

Учешће припадника Института за стратегијска истраживања у обележавању шест деценија Школе националне одбране: Корени, раскршћа и перспективе
Поводом шест деценија постојања Школе националне одбране, на Војној академији је 9. новембра одржан форум под називом "Корени, раскршћа и перспективе", током кога су на четири панела разматране актуелне безбедносне и војне теме.

Обраћајући се присутнима, ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да је реч о веома важном јубилеју и да са поносом може да се каже да је вишедеценијска историја високог војног образовања уграђена у темеље установе којом руководи.

Подсећајући на историјат Школе националне одбране, начелник Војне академије, генерал-мајор Горан Зековић истакао је да руководство те установе чува и негује традицију претходника, стремећи ка најузвишенијем циљу, школовању официрског кадра Министарства одбране и Војске Србије за најодговорније дужности у систему одбране. 

Начелник Школе националне одбране, пуковник др Мирослав Талијан констатовао је да је школа неопходна институција у систему одбране, али и читавом образовном систему Републике Србије, превасходно због специфичне природе послова одбране.

Форум је наставио рад по панелима: Национала безбедност и одбрана у савременом геополитичком и геостратегијском окружењу, Војска Србије у подршци миру и безбедности у региону и свету, Потребна знања официра за решавање савремених безбедносних изазова, ризика и претњи и Великани српске војне мисли, развој ратне вештине и војног школства. 

Проф.др Јованка Шарановић, директорка ИСИ учествовала је у раду панела који је био посвећен потребним знањима официра за решавање савремених безбедносних изазова, ризика и претњи где су, поред ње, учествовали генерал-мајор Горан Зековић, начелник ВА, генерал потпуковник Милосав Симовић, командант КоВ, проф.др Јан Марчек, пуковник у пензији и проф.др Младен Бајагић, вршилац дужности декана на КПА. Директорка Института давала је одговоре на два питања: прво, како ИСИ прати савремене научне трендове посебно у домену друштвено хуманистичког поља, односно наука одбране и друго, о различитим аспектима родне равноправности у систему одбране са посебним акцентом на увођење родне перспективе у наставне планове и програме високих војно-образовних институција у МО и ВС.

Др Милан Терзић  учествовао је у панелу Великани српске војне мисли, развој ратне вештине и војног школства где је учествовао и др Миле Бјелајац из Института за новију историју Србије, генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, др Спасоје Мучибабић, генерал-мајор у пензији и проф. др Јоже Сивачек, пуковник у пензији. Др Терзић је говорио о практичној примени војне историје као исходишту знања у војном школству.

Другог дана одржан је научни скуп, под истоименим називом, у Дому гарде на Топчидеру где су представници Института за стратегијска истраживања проф.др Јованка Шарановић и проф.др Станислав Стојановић модерирали првим панелом Стратегија и војна стратегија у едукацији официра и руководилаца у систему безбедности и одбране у оквиру кога су изнели и коауторски чланак. На научном скупу излагали су и доц. др Дејан Вулетић и пуковник др Небојша Николић из ИСИ.