05.02.2018

Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva





U Kasarni „Banjica 2“ u Beogradu danas je svečano obeležen 5. februar, Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak, načelnik Vojne akademije pukovnik dr Miroslav Talijan, prethodni direktori Instituta, predstavnici naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija, bivši i sadašnji zaposleni, kao i mnogobrojni gosti.
 
 

Govoreći o najznačajnijim rezultatima u prethodnom periodu, direktorka Instituta za strategijska istraživanja profesorka dr Jovanka Šaranović, pomenula je niz značajnih interdisciplinarnih projekata, koji su završeni u proteklom periodu ili je njihova realizacija još u toku. Naglasila je da su projekti „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti“ i „Hibridno ratovanje –iskustva i perspektive“ u završnoj fazi. U godini za nama, u okviru prvog projekta organizovana je međunaradna naučna konferencija u saradnji s Školom nacionalne odbrane pod nazivom “Asimetrija i strategija“ dok je u okviru drugog realizovan okrugli sto pod nazovim „Hibridno ratovanje – dilema koncepta savremenih sukoba“. Pored pomenutih, pokrenuti su i drugi značajni projekti „Strateška kultura kao determinanta politike nacionalne bezbednosti u funkciji afirmacije i koncepta vojne neutralnosti“, „Adaptacija u kontekstu radnog i operativnog stresa“ i makroprojekat „Istorija srpske i jugoslovenske vojske u 19. i 20. veku“.
 
– Održali smo i seriju predavanja povodom jubileja 100 godina od Prvog svetskog rata. Potpukovnik Dalibor Denda držao je predavanja od Novog Sada, preko Pančeva i Čačka pa do Vranja, a iskustva sa terena su pokazala da je to vrlo dobar model. Takođe, prepoznati smo i po časopisu Vojnoistorijski glasnik, koji je visoke kategorije i izlazi dva puta godišnje, rekla je ona i dodala da su u prošloj godini promovisane mnoge publikacije.
 
Direktorka Šaranović istakla je da je u protekloh godini ustanova na čijem je čelu potpisala nekoliko međunarodnih sporazuma o saradnji i ugostila više delegacija iz srodnih ustanova širom sveta. Govoreći o planovima za budućnost, ona je istakla da Institutu ove godine predstoje tri velike konferencije, a kao najveći izazov navela je proces reakreditacije i pronalaženje adekvatnog smeštaja kako bi se Vojni arhiv proširio i bio opremljen po standardima kakve propisuje arhivistička struka razvijenih evropskih zemalja.
 

Čestitajući praznik pripadnicima dve institucije, Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna istakao je da se od ove godine Institiut za strategijska istraživanja nalazi u novom okruženju, odnosno u Univerzitetu odbrane, rame uz rame sa Vojom akademijom, Školom nacionalne odbrane, Medicinskim fakultetom VMA i Institutom za naučne informacije.
 
– Institut za strategijska istraživanja sada se nalazi tamo gde i treba da bude, na mestu gde su srce i mozak obrazovno-naučne misli koja se bavi problemima bezbednosti i odbrane, rekao je rektor Univerziteta odbrane dodajući da su rezultati malog kolektiva kakav je Institut vidljivi svake godine.
 
On je izrazio uverenje da će Institut za strategijska istraživanja u novom okruženju dobiti podsticaj za nove aktivnosti i zadatke, naglasivši da se od svih organizacionih celina koje čine Univerzitet odbrane očekuje da daju svoj doprinos razvoju organizacije vojske, razvoju komandovanja i planiranja i izvođenja operacija Vojske Srbije a koje proističu iz misija i dodeljenih zadataka.
 
 

Povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva pohvaljeni su i nagrađeni najistaknutiji pojedinci iz navedenih celina. Od stimulativnih mera posebno se izdvaja Vojna spomen medalja za izuzetne rezulatate u službi koja je dodeljena vanrednom profesoru dr Stanislavu Stojanoviću koji je pored dužnosti načelnika Odeljenja studija bezbednosti Instituta za strategijska istraživanja angažovan u nastavnom procesu na postdiplomskim studijama Vojne akademije, svih nivoa, kao i na Visokim studijama bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane. Profesoru Stojanoviću medalju je uručio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.      
photoFOTOGALERIJA
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
 
Obeležen Dan Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2018
mp4 (21,54 MB)
Video
05.02.2018
mp4 (35,98 MB)
Video
05.02.2018
mp4 (14,91 MB)
Video