06.02.2018

Delegacija Instituta za strategijska istraživanja na okruglom stolu „Političko-bezbednosni aspekti kosovsko-metohijskog problema“

Pripadnici Instituta za strategijska istraživanja učestvovali su danas u programu okruglog stola pod nazivom „Političko-bezbednosni i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema“. Skup je održan u Palati Srbija u Beogradu, u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.
 

Skup je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin poručivši da Srbija mora da reši problem nacionalnog pitanja, da treba pregovarati i razgovarati sa Tiranom, kao i da naš odnos prema regionu, prema susedima, mora biti ekvivalentan njihovom odnosu prema predstavnicima srpske zajednice koji žive u njihovim državama. Ministar Vulin se osvrnuo i na kritike u kojima se govori da je uključivanje predstavnika Vojske i bezbednosnih struktura u unutrašnji dijalog, ujedno političko pitanje, pogrešno i da govori o militarizaciji društva.
 
Pored ministra skupu su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, direktor Policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, pripadnici Kriminalističko-policijske akademije, Fakulteta bezbednosti, Fakulteta političkih nauka, Klub generala i admirala i drugih institucija.  
 

Delegaciju Instituta na današnjoj aktivnosti u sastavu prof. dr Stanislav Stojanović potpukovnik dr Miljan Milkić, potpukovnik dr Veljko Blagojević i potpukovnik mr Branislav Milosavljević predvodila je direktorka prof. dr Jovanaka Šaranović. 
 
U svom izlaganju potpukovnik Milkić je ukazao na politiku velikih sila prema prostoru Kosova i Metohije u periodu od Berlinskog kongresa 1878. do NATO agresije 1999. godine. Naveo je da je za razumevanje ovog pitanja važno ukazati na nastojanja albanskih lidera koja su išla u pravcu stvaranja nacionalne države koja bi u svoj sastav uključila i Kosovo i Metohiju. Prostor Kosova i Metohije je za veoma kratak period istovremeno prošao kroz značajne demografske, kulturološke i ekonomske transformacije. Nastojanja da se takve nasilne i neprirodne promene legalizuju i postanu legitimni deo prakse međunarodnog prava predstavljaju negiranje postojanja sistema suverenih država.
 
Potpukovnik Blagojević prezentovao je rezultate istraživanja na temu „Geopolitičko i strateško pozicioniranje Srba i Albanaca“ preispitijući strateške odluke političkih elita Srba i Albanaca od Berlinskog kongresa do danas kao i njihove reperkusije na kontrolu teritorije Kosmeta. Na osnovu prethodne istorijske analize, aktuelne geopolitičke situacije u svetu i strategijskih opredeljenja velikih sila, kao i dosadašnjih pregovaračkih pozicija Beograda i Prištine, naveo je moguće strateške modele Republike Srbije u pogledu rešavanja kosmetskog problema.
 

Potpukovnik Milosavljević izlagao je na temu „Organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji“. Prvi deo izlaganja odnosio se na analizu aktuelnog stanja organizovanog kriminala, sa posebnim osvrtom na najvažnije nosice i oblike delovanja albanskih kriminalnih grupa. U završnom delu  date su osnovne preporuke nadležnim državnim organima, sa aspekta albanskog organizovanog kriminala kao bezbednosne pretnje ne samo Republike Srbije već i Evrope.
 
Poslednje izlaganje od predstavnika Instituta na skupu imao je vanr. prof dr Stanislav Stojanović koji je u svom izlaganju na temu „Dugoročna strategija reintegracije Kosova i Metohije“ izneo najvažnije razloge za donošenje takvog strateškog dokumenta, kao i noseće principe na kojima bi on morao da se zasniva kako bi ostvario svoj cilj.