04.03.2018

Učešće direktorke Instituta na promociji knjige "Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka".
 

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja, dr Jovanka Šaranović, govorila je na promociji knjige Stojanke Lekić "Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka". Govoreći o samoj ideji izrade knjige navela je da je za svaku pohvalu jer je njenim ostvarenjem zadovoljena jedna kulturna potreba šireg kruga korisnika, posebno žitelja Zrenjanina - tadašnjeg Bečkereka. Rasuta sećanja, saznanja i zapisi o ženama  koje su za svog života, svojim delima, o kojima se, za neka od njih, nedovoljno zna, zadužile svoj narod i njegovu istoriju i kao takve zavredile  da se nađu u knjizi za sećanje. Neretko, istorijske i društvene okolnosti nisu išle na ruku ovim ženama od kojih su mnoge živele daleko ispred svog vremena. 
 

 
Kroz biografske podatke, identifikovane su pojedine vrednosti i društvene norme koje su bitno uticale na shvatanje smisla života pojedinaca, na njihov sistem vrednosti i opredeljenja u pogledu večite neophodnosti borbe za nacionalne interese i ciljeve. Osnovni pregaoci prenošenja tih normi i vrednosti na mlade generacije bili su, pored Crkve i povremeno državnih institucija, i porodica u kojoj je mesto žene bilo nezaobilazno.
 

Autorka je, kroz osnovne biografske podatke date u knjizi, učinila“živim“ i aktuelnim doprinos  žena ovoga kraja u današnje vreme. Tako je ovom, kao i sličnim publikacijama, po mišljenju dr Šaranović, ostavljena poruka sadašnjim i  budućim pokoljenjima da smo odgovoran narod koji zna da ceni prave vrednosti (slobodoljubivost, čast, poštenje, humanizam, aktivizam...) i koji nije spreman „da zaboravi“. Nismo spremni da zaboravimo maltretiranje i mučenje u logoru dok je bila u drugom stanju Albine Obremski, ni čuvenu rečenicu Sonje Marinković „Pucajte ovo su komunističke grudi“, ni aktivizam Ruže Šulman u borbi za pravo glasa žena, ni Karolinu Vilčgo koja otvara prvi Ženski vaspitni zavod, ni zaostavštinu legata Jelene Aršinov i mnoge druge znane i manje znane žene ovog kraja. Tako indirektno utičemo na edukaciju i moral naših mladih  naraštaja, prvenstveno onih koji su se posvetili ili koji će se posvetiti doprinosu žena u različitim oblastima društvenog života.
 

Promocija je upriličena povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova i grada Zrenjanina. Pored direktorke Instituta, kao jedne od recenzentkinja knjige, o knjizi su govorile Diana Milović, direktoka Zavoda za ravnopravnost polova, dr Zorica Mršević, dr Biljana Stojković i autorka.
videoVIDEOGALERIJA
07.03.2018
mp4 (5,2 MB)
Video