05.06.2018

Poseta delegacije Instituta istočnih studija Ruske akademije nauka (RAN) Univerzitetu odbrane


Delegacija Instituta istočnih studija Ruske akademije nauka (RAN) posetila je danas Univerzitet odbrane. Poseta je realizovana u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane a delegaciju je primila direktorka Instituta gospođa Jovanka Šaranović sa saradnicima. Rusku delegaciju predvodio je gospodin Nikolaj Dmitrievič Plotnjikov, rukovodilac Centra za naučno analitičke informacije navedenog ruskog Instituta, a u njenom sastavu bili su još Aleksej Anatljevič Marinin i Maksim Aleksandrovič Ušanov.
 

U prvom delu posete, u prisustvu Rektora UO general-majora Mladena Vurune, polaznika i predavača komandno-štabnog i general-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, istraživača Instituta za strategijska istraživanja UO i predstavnika organizacionih celina Generalštaba Vojske Srbije, gospodin Plotnjikov je održao predavanje na temu ratnog sukoba u Siriji i ulozi Ruske Fedracije u njenom rešavanju. Predavanju je prethodilo prikazivanje filma o aktuelnoj bezbednosnom stanju u Avganistanu. Prisutni su imali priliku da postave pitanja gospodinu Plotnjikovu i dobiju odgovore o široj bezbednosnoj situaciji na Bliskom istoku.
 

U drugom delu posete realizovan je radni sastanak između rukovodstava Instituta istočnih studija RAN i Instituta za strategijska istraživanja UO na kome su predstavljeni mogući modaliteti buduće saradnje.