15.06.2018

Sporazum o naučnoj saradnji između Instituta za strategijska istraživanja i Evropskog defendologija centra iz Banja Luke


Direktorka Instituta za strategijska istraživanja, prof. dr Jovanka Šaranović, zajedno sa prof. dr Stanislavom Stojanovićem, načelnikom Odeljenja za studije bezbednosti Instituta posetila je 15. juna 2018. godine Evropski defendologija centar u Banja Luci.  Tokom posete dr Šaranović je sa predsednikom  Evropskog defendologija centra prof. dr Duškom Vejnovićem potpisala Sporazum o naučnoj saradnji dveju institucija. 
 

 
Sporazum predviđa zajedničko ostvarivanje različitih vidova saradnje, kao što su učešće u naučnoistraživačkim projektima, organizovanje i učešće na međunarodnim naučnim i stručnim skupovima, objavljivanje zajedničkih naučnih publikacija, razmena znanja, iskustava i naučnih publikacija i časopisa, razmena i korišćenje bibliotečkog materijala, kao i podsticanje i unapređenje različitih vidova saradnje sa drugim naučnim ustanovama koje mogu doprineti ostvarivanju ciljeva Sporazuma.

 

Direktorka dr Šaranović je istakla interes Instituta za strategijska istraživanja za uspostavljanjem naučnoistraživačke saradnje sa institucijama Republike Srpske, kao važnim sadržajem unapređenja specijalnih veza Republike Srbije i Republike Srpske. Naglasila je da se potpisivanjem Sporazuma o naučnoj saradnji  uspostavlja normativni okvir za intenziviranjem odnosa dveju institucija i pospešuje dalje povezivanje akademskih  zajednica država u regionu.
 

Predsednik Evropskog defendologija centra dr Vejinović je naglasio veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa Institutom za strategijska istraživanja, verujući da će Sporazum biti podstrek za  još intezivnije  naučnoistraživačke napore koji treba dalje da produbljuju bliskost Republike Srbije i Republike Srpske i da budu u funkciji unapređenja bezbednosti i stabilnosti  na prostoru Balkana.
 

Potpisivanju sporazuma, pored članova Upravnog odbora Evropskog defendologija centra, prisustvovao je i izaslanik odbrane Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.  kapetan korvete Saša Nikolić.