21.10.2019

Okrugli sto „Srbi i Rusi u Drugom svetskom ratu“

Povodom obeležavanja 75 godina  od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u Domu Vojske Srbije organizovan je Okrugli sto „Srbi i Rusi u Drugom svetskom ratu: na putu ka velikoj pobedi“.
 

Organizator stručnog skupa na kome učestvuju eminentni vojni istoričari iz Naučnoistraživačkog instituta vojne istorije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, Vojne akademije, Arhiva Jugoslavije, Instituta za noviju istoriju Srbije i Filozofskog fakulteta je Institut za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane. 
 

Otvarajući skup, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik docent dr Goran Radovanović istakao je da su borci Narodnooslobodilačke vojske zajedno sa pripadnicima Crvene armije u Beogradskoj operaciji izvojevali ključnu pobedu u jednoj od najznačajnijih bitaka tokom završnih operacija u ovom delu Balkana.

       
- Cilj nije bio samo oslobođenje srpske i jugoslovenske prestonice, već i sprečavanje izvlačenja nemačke Grupe armija E s ovog prostora. Rezultat je bilo gotovo kompletno oslobađanje Srbije od okupatora. Oduševljenje naroda iskazano prilikom nastupanja Crvene armije kroz Beograd svedočilo je o neraskidivom prijateljstvu dva naroda koje i danas traje. O tome govori i neprekidna saradnja naše dve vojske, naših istorijskih instituta i Univerziteta odbrane, čiji su slušaoci Visokih studija bezbednosti prošle godine bili gosti Oružanih snaga Ruske Federacije i tada su imali priliku da posete više ustanova ruske vojske. I ovaj Okrugli sto predstavlja još jednu priliku za obogaćivanje stručne saradnje, posebno u sagledavanju svih istorijskih okolnosti vezanih za Beogradsku operaciju 1944. godine, rekao je, sem ostalog, general Radovanović.
 

Učesnike Okruglog stola pozdravili su direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović i dr Ivan Basik iz Naučnoistraživačkog instituta vojne istorije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.
 

Na okruglom stolu učestvuju dr Ivan Basik, pukovnik dr Andrej Šagov, dr Viktor Mardusin, dr Sergej Poplavskij i dr Petar Kireev. Iz Instituta za strategijska istraživanja svoj doprnos na Okruglom stolu dali su pukovnik dr Miljan Milkić, potpukovnik doc. dr Dalibor Denda i dr Tatjana Milošević. Rezultate svojih istraživanja predstavili su i pukovnik docent dr Slobodan Đukić iz Vojne akademije, direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, prof. dr Aleksej Timofejev iz Instituta za noviju istoriju Srbije i prof. dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
videoVIDEOGALERIJA
22.10.2019
mp4 (172,65 MB)
Video