Strateška kultura kao determinanta nacionalne bezbednosti u funkciji podrške konceptu vojne neutralnosti (Vojno delo br. 8/2019)

Tematski broj Vojnog dela br. 8/2019 posvećen je prezentovanju istraživačkih napora u realizaciji projekta Instituta za strategijska istraživanja pod nazivom „Strateška kultura kao determinanta nacionalne bezbednosti u funkciji podrške konceptu vojne neutralnosti”. Struktura radova u ovom broju definisana je projektnim zadatkom prema sledećim celinama:
– koncept strateške kulture,
– tradicija kao činilac strateške kulture,
– geopolitika i geoekonomija kao činioci strateške kulture i
– strateška kultura i neutralnost.
Jasno je bilo, od samog početka, da projekat neće moći da pruži odgovore na sva problemska pitanja, nedoumice i nedorečenosti, ali sasvim izvesno predstavlja početak sistematskog naučnog promišljanja strateške kulture u Srbiji. Reč je o zaista grandioznom i sasvim izvesno teško u potpunosti ostvarivom krajnjem cilju da se identifikuju kvalitet i vrednosni sistem srpske strateške kulture, njeni kapaciteti da dugoročno vrednosno podrži realizaciju ključnih doktrina koje predviđaju strategijska dokumenta, ukaže na oblasti i pravce delovanja intelektualne i političke elite na sistemskoj afirmaciji ključnih vrednosti našeg kulturološkog nasleđa radi efikasnijeg suprotstavljanja savremenim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti koje sve češće mora da prepozna i da im se suprotstavi čitavo društvo. Naučni radovi u ovom tematskom broju predstavljaju realizaciju prve faze projekta koji predstavljaju dobru osnovu za buduća istraživanja iz ove oblasti i možda formiranje studija strateške kulture u Srbiji. Tome u prilog govori i sasvim nova definicija strateške kulture koja je plod srpske naučne misli i iskustva, a može se naći među ovim koricama.
dodatakDODACI
 

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session) in Unknown on line 0