28.10.2020

Učešće pripadnika Instituta na konferenciji „Izazovi savremenog sveta: Strateško delovanje država ili rezultanta globalnih i lokalnih procesa i povoda”

U organizaciji Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane održana je prva po redu konferencija „Izazovi savremenog sveta: Strateško delovanje država ili rezultanta globalnih i lokalnih procesa i povoda”. Konferencija je zbog epidemiološke situacije održana elektronski, a okupila je vodeće domaće autore iz oblasti međunarodnih odnosa, studija bezbednosti, strateških studija i geopolitike. Cilj konferencije je bio da kroz tri tematske sesije o izazovima sa kojima se savremeni svet suočava i kako države reaguju na te izazove doprinese proučavanju, promociji i razvoju strateških studija u Srbiji kroz inoviranje studijskih programa, unapređenje metodoloških postupaka za njihovo proučavanje i korišćenje savremenih softverskih tehnologija za procesiranje podataka.

U uvodnom delu konferencije učesnicima skupa su se obratili prof. dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, i prof. dr Zoran Jeftić, šef katedre Strateških i odbrambenih studija na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Obraćajući se prisutnima, prof. dr Đorđević je zahvalio partnerskim institucijama na zajedničkoj organizaciji ovakvog skupa, čiji je cilj pružanje odgovora o mogućem funkcionisanju međunarodne zajednice nakon pandemije izazvane virusom Korona. Skupu se potom u svojstvu predavača po pozivu obratio prof. dr Zoran Jeftić, koji je predstavio značaj edukacije kao uspešne pretpostavke razvoja strateških studija.

Nakon uvodnog izlaganja, radni deo konferencije odvijao se u tri tematska panela. U prvom panelu, izlaganje je imao imao prof. dr Stanislav Stojanović iz Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane, koji je razmatrao pitanje komplementarnosti ratnih sukoba 21. veka i klasične strategijske misli. Nakon njega izlaganje su imali prof. dr Petar Stanojević i prof. dr Ivica Đorđević, sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Izlagači su govorili o transformaciji oružanih sukoba, prirodi ratova 21. veka, zatim o modalitetima strateškog mišljenja, kao i o mogućoj vezi srodnih teorijskih koncepata, poput ljudske bezbednosti, u podizanju nivoa strateške kulture.

U drugom panelu učestvovali su msr Vangel Milkovski, prof. dr Hatidža Beriša i doc. dr Milan Miljković iz Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane, prof. dr Vanja Rokvić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i msr Nenad Stekić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu. Učesnici panela govorili su o značaju teorijskih aspekata strategijskog mišljenja, zatim o akademskom diskursu u vezi sa prirodom „novih“ ratova, inovacijama u vojnoj delatnosti kao preduslovu strateške efikasnosti nacije i o dometima predikcije oružanih sukoba.

U okviru poslednjeg panela, svoje radove su izložili prof. dr Žarko Obradović i prof. dr Miroslav Mladenović sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i dr Marina Kostić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu. Govoreći o Novom START sporazumu, kao i o pitanjima poput političkih interesa velikih sila na prostoru Zapadnog Balkana, učesnici panela su se saglasili da se Srbija nalazi pred značajnom (geo)političkom raskrsnicom u pogledu pravaca njenog budućeg spoljnopolitičkog delovanja.

Nakon diskusije, još jednom je istaknuta namera da se ovim i sličnim skupovima u budućnosti, trasira razvoj strateških studija kao akademske discipline čijim bi izučavanjem benefite ostvarila, osim akademske, i šira stručna javnost.

Radovi predstavljeni na ovoj konferenciji biće objavljeni u Zborniku radova sa naučnog skupa, koji će biti objavljen kao zajedničko izdanje Instituta za međunarodnu politiku i  privredu, Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.