03.12.2020

Učešće pripadnika Instituta na konferenciji „Perspektive srpske neutralnosti”
 

U organizaciji Instituta za političke studije i Sekcije mladih novinara Udruženja novinara Srbije, 3. decembra  2020. godine, održana je konferencija „Perspektive srpske neutralnosti“. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, naučni radnici i stručnjaci iz političkog i nevladinog sektora koji su razmatrali političku volju u Republici Srbiji da se istraje na strategiji vojne neutralnosti i pretpostavke da se ona dalje dograđuje i unapređuje.
 
 

Rad konferencije je bio organizovan u dva panela. Prvi panel bio je posvećen geopolitičkom osnovu srpske neutralnosti dok je drugi razmatrao uslove za unapređenje srpske neutralnosti.
 
 

U okviru drugog panela o značaju srpske strateške kultura kao podrške vojnoj neutralnosti govorio je vanr. prof. dr Stanislav Stojanović, načelnik Odeljenja za studije bezbednosti Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane. On je istakao da rezultati projekta „Strateška kultura kao determinata nacionalne bezbednosti“, koji se trenutno realizuje u Institutu za strategijska istraživanja, potvrđuju da značajni aspekti strateške kulture srpskog naroda predstavljaju važnu vrednosnu podršku konceptu vojne neutralnosti Republike Srbije. U tom smislu izgradnja novog bezbednosnog identiteta koji će se temeljiti na vrednosnim odrednicama strateške kulture predstavlja uslov dalje dogradnje koncepta vojne neutralnosti.  
 
Učesnici su se obraćali iz Pres centra Udruženja novinara Srbije ili putem ZOOM aplikacije.
 
videoVIDEOGALERIJA
03.12.2020
Perspektive srpske neutralnosti