19.02.2021

Godišnja analiza Plana rada Instituta za strategijska istraživanja i Vojnog arhiva
 
U Institutu za strategijska istraživanja danas je održana analiza Plana rada za 2020. godinu. Analizi su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane, gospodin Aleksandar Živković, zatim rektor Univerziteta odbrane, general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, kao i predstavnici organizacionih celina sistema odbrane sa kojima Institut blisko sarađuje.
 

Analizu je otvorila direktorka Instituta prof. dr Jovanka Šaranović ukazavši na specifične okolnosti i uslove u kojima je Institut izvrašavao zadatke u protekloj godini, posebno ukazujući na otežavajuće okolnosti nastale pandemijom korona virusa. Ocenila je da je Institut, uprkos otežavajućim uslovima, uspeo da realizuje gotovo sve planirane ali i vanredno dobijene zadatke, čime se potvrdio kao kompetentna naučnoistraživačka institucija kako unutar sistema odbrane tako i okvirima šire akademske zajednice Republike Srbije.  
 

Nakon uvodnog obraćanja direktorke načelnici odeljenja Instituta i predstavnik Vojnog arhiva prezentovali su rezultate koji su ostvareni u 2020. godini, kao i probleme koji su pratili njihovu realizaciju. Posebno je ukazano na rezultate naučnoistraživačkih projekata koji su u prethodnoj godini završeni, zatim na tok realizacije još uvek aktuelnih projekata ali i na one čija je realizacija tek započeta.
 
Predstavnici organizacionih celina koji su prisustvovali analizi, istakli su značajan doprinos Instituta aktivnostima koje su realizovane u Ministarstvu odbrane. Naglašena je i potreba daljeg unapređivanja naučnoistraživačke saradnje unutar organizacionih celina Univerziteta odbrane ali i na nivou sistema odbrane.
 
Rektor Univerziteta odbrane, general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, konstatovao da je Institut kvalitetno realizovao brojne zadatke u protekloj godini i time dao važan doprinos izgradnji ukupnih sposobnosti sistema odbrane. Istakao je punu spremnost  da podrži napore Instituta u nastojanju unapređenja organizacionih, kadrovskih i materijalnih uslove rada.
 
Na kraju, državni sekretar Aleksandar Živković se pohvalno izrazio o radu Instituta u protekloj godini. On je izneo da naučnaistraživačka delatnost ima veoma značajnu ulogu u sistemu odbrane a da se od Instituta, kao jednog od nosioca te delatnosti, očekuju još veći rezultati i doprinos potrebama sistema odbrane.