28.05.2021

Učešće pripadnika Instituta na okruglom stolu „Vojne nauke i razvoj sposobnosti Vojske Srbije“

U organizaciji Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane danas je realizovan okrugli sto pod nazivom „Vojne nauke i razvoj sposobnosti Vojske Srbije“. Skup je organizovan sa ciljem razmene mišljenja o teorijskim i praktičnim izazovima i perspektivama razvoja vojnih nauka, kao i radi razmatranja predloga za bolju implementaciju naučnih saznanja u vojnoj praksi.


Skup je otvorio potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, a u uvodnom delu prisutnima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Rado­vanović. U radnom delu okruglog stola učestvovali su predstavnici Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, penzionisani pripadnici sistema odbrane i predstavnici domaće akademske zajednice.


Doprinos današnjem radu dali su i predstavnici Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane. U prvom panelu okruglog stola pukovnik dr Dalibor Denda imao je izlaganje na temu „Istorijski pregled razvoja vojnih nauka“, dok je u drugom panelu pukovnik dr Nebojša Nikolić izlagao na temu „Simulacije u proučavanju fizionomije savremenih ratova“.