28.10.2021

Učešće pripadnika Instituta na konferenciji „Neutralnost i strateško odvraćanje”

Pripadnici Instituta za strategijska istraživanja vanr. prof. dr Stanislav Stojanović, doc. dr Dalibor Denda i MA Igor Pejić, učečstvovali su na naučnoj konferenciji pod nazivom „Neutralnost i strateško odvraćanje”. Konferencija je realizovana na Univerzitetu odbrane u organizaciji Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” u saradnji sa Institutom za strategijska istraživanja, Fakultetom bezbednosti, Institutom za političke studije, Institutom za međunarodnu politiku i privredu i Institutom za evropske studije.
 
Tokom konferencije razmatrana su pitanja koja se odnose na savezništva i neutralnost u teoriji odvraćanja, zatim na geopolitičke činioce strateškog odvraćanja neutralnih država, kao i na nacionalna i komparativna iskustva vojno neutralnih država u pogledu strateškog odvraćanja.
 
Pored rektora Univerziteta odbrane, general-potpukovnika doc. dr Gorana Radovanovića, konferenciji su prisustvovali brigadni general Predrag Bandić, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane, zatim brigadni general Miroljub Čupić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) GŠ VS, polaznici 65. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Univerziteta odbrane, drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i predstavnici naučno-istraživačkih ustanova Republike Srbije.