24.03.2017

Promocija Tematskog zbornika „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“
U Domu Vojske Srbije sa početkom u 12 časova danas je održana promocija Tematskog zbornika radova „Gender Eguality in Defence System – accomplishments and trends“. 
Tematski zbornik radova rezultat je međunarodne naučne konferencije „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“ koja je održana u periodu od 13 do 14. oktobra 2015. godine u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Zbornik obuhvata članke o različitim aspektima problematike rodne ravnopravnosti, percipiranih od strane predstavnika naučnih, istraživačkih, obrazovnih, nezavisnih državnih institucija ali i međunarodnih organizacija iz deset zemalja - Nemačke, Austrije, Norveške, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Kao takav, Tematski zbornik radova predstavlja značajan doprinos postojećem fondu naučnih i stručnih znanja u oblasti rodne ravnopravnosti. Objavljeni članci sadrže pregled savremenih trendova u oblasti rodne ravnopravnosti, naglašavaju zajedničke izazove i ukazuju na dobre prakse i istovremeno doprinose nastavku zajedničke saradnje obrazovnih, naučnih i ekspertskih institucija na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.
Na 443 stranice u Tematskom zborniku izložena su 24 rada od strane 32 autora, razvrstana u pet tematskih celina: 1) Uloga institucija i organizacija; 2) Akademski pristup; 3) Rodni režimi; 4) Rodna perspektiva u misijama vojske; 5) Rod i bezbednost u zemljama Jugoistočne Evrope.
Na promociji Tematskog zbornika danas su govorili poverenica za rodnu ravnopravnost gospođa Brankica Janković, naučna savetnica dr Marina Blagojević Hughson, prof. dr Zoran Kilibarda, prof. dr Jovanka  Šaranović, urednica zbornika i Dragana Marković  urednica u ime suizdavača Medija centar „Odbrana“.
Prema rečima direktorke Instituta za srategijska istraživanja dr Jovanke Šaranović, zbornik je osmišljen na način da pružajući različite perspektive razmatrane problematike obezbedi pouzdan materijal na koji će pripadnici akademske zajednice moći da se pozivaju a praktičari da se oslone u svom svakodnevnom radu.
Namera urednika je da onaj ko čita ovaj Zbornik bude podstaknut da razmišlja na način koji upućuje na neophodnost sistematičnosti i sveobuhvatnosti u bavljenju ovom temom. Samo takav pristup omogućava kreiranje društvenog konteksta u cilju dalje afirmacije rodne ravnopravnosti – naglasila je dr Jovanka Šaranović.
Govoreći o značaju publikacije, poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković istakla je da rodna ravnopravnost nije nova tema, jer su žene u sektoru bezbednosti odavno prisutne na različite načine, ali da je činjenica da je donedavno bilo malo publikacija posevećenih toj oblasti.
Pristup i značaj koji se danas daju toj tematici tek je onakav kakav bi zapravo trebao da bude i nadam se da će stvari da se odvijaju u boljem pravcu, jer vreme u u kome živimo zahteva kapacitete svih naših građana i građanki, kako ovde tako i u svetu – naglasila je poverenica za rodnu ravnopravnost. 
photoFOTOGALERIJA
Promocija Tematskog zbornika „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“
Promocija Tematskog zbornika „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“
Promocija Tematskog zbornika „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane - dometi i perspektive“