05.12.2016

Promocija knjige potpukovnika dr Miljana Milkića - „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”
U Domu Vojske Srbije u Beogradu 5. decembra 2016. godine promovisana je knjiga „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu” potpukovnika dr Miljana Milkića, naučnog saradnika u Institutu za strategijska istraživanja.
 

Kako je istakao direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, reč je o još jednom delu u opusu izdavačke delatnosti te kuće u okviru obeležavanja jubileja stogodišnjice od početka Velikog rata, a koje baca novo svetlo na manje poznate detalje vojničke tradicije ratnika sa ovih prostora. Kada smo se pripremali za vraćanje verske službe u Vojsku Srbije, potpukovnik Milkić bio nam je dragocen saradnik. On je pretraživao arhive i iz njih izvlačio do tada potpuno zaboravljene podatke o ovoj službi. Jedna od stvari koja je održala srpskog vojnika u vreme Prvog svetskog rata bila je upravo njegova vera – istakao je pukovnik Karapandžin.

Urednica knjige Mirjane Sandić rekla je da je knjiga nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada potpukovnika Milkića, u kome je u prvom delu predstavljen način organizovanja verske službe u periodu Prvog svetskog rata, a drugi deo je posvećen ratnim biografijama 248 sveštenika koji su bili na službi u srpskoj vojsci u periodu od 1914. do 1918. godine. Prema njenim rečima, uloga vojnih sveštenika u Prvom svetskom ratu bila je veća od propisane jer je vojska bila van granica Srbije, pa je podizanje morala bilo i naročito važno.
 

Recenzent knjige, dr Milić Milićević, naučni saradnik u Istorijskom institutu, ukazao je na naučni značaj knjige i naveo da ovo delo izdvaja personalizovani pristup istoriji, čime se razbijaju narativni klišei koji su bili zastupljeni u delima vojne tematike.

Recenzent dr Danilo Šarenac, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, istakao je da se knjiga koja je danas promovisana u domenu dometa naučne misli u mnogome razlikuje od mnogih izdanja koja su posvećena jubileju stogodišnjice Velikog rata, a u ovom slučaju se još jednom pokazalo da su istoričar i vojnik dobitna kombinacija kada je reč o istraživanju tako specifičnih segmenata naše istorije.

Istoričar dr Aleksandar Životić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu i još jedan od recenzenata knjige, posebno je ukazao na značaj koji delo potpukovnika Milkića ima u našoj istoriografiji, jer su se dosadašnja istraživanja u najvećoj meri odnosila na operacije srpske vojske u Velikom ratu, a manje na njeno samo funkcionisanje. On je, takođe, dodao da je reč o knjizi koja je zasnovana na fundamentalnom istraživanju, koja pruža odgovore na niz važnih pitanja u vezi sa mestom i ulogom sveštenstva u vojsci na ovim prostorima u tom važnom istorijskom razdoblju.
Kako je sam autor istakao, namera mu je bila da u okviru svog istraživačkog rada, na sveobuhvatan način, predstavi arhivske podatke i zakonsku regulativu o uvođenju i funkcionisanju verske službe u srpskoj vojsci. 
photoFOTOGALERIJA
Promocija knjige potpukovnika dr Miljana Milkića - „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”
Promocija knjige potpukovnika dr Miljana Milkića - „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”